KIRIM TATAR SÜRGÜNÜNÜN 76. YIL DÖNÜMÜNDE KAZAN TATARLARINDAN ANLAMLI ÇAĞRI

KIRIM TATAR SÜRGÜNÜNÜN 76. YIL DÖNÜMÜNDE KAZAN TATARLARINDAN ANLAMLI ÇAĞRI

Kırım Tatarlarının Stalin yönetimince Vatan Kırım’dan sürgün edilmesi ve soykırıma uğramasının 76. yıl dönümünde, Kazan Tatar halkının temsilcileri, Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Mecl

KIRIM TATAR SÜRGÜNÜNÜN 76. YIL DÖNÜMÜNDE KAZAN TATARLARINDAN ANLAMLI ÇAĞRI
Bu içerik 417 kez okundu.
Advert

Kırım Tatarlarının Stalin yönetimince Vatan Kırım’dan sürgün edilmesi ve soykırıma uğramasının 76. yıl dönümünde, Kazan Tatar halkının temsilcileri, Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Refat Çubarov ve “Umma” (Ümmet) Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi Müftüsü Said İsmagilov’a çağrı yapan bir metin yayımladı. 

Eski siyasi tutsak, Bağımsız Tataristan’ın sürgün hükumeti Başbakan Yardımcısı Rafis Kaşapov’un Facebook üzerinden yayımladığı açıklamada, “18 Mayıs 1944 yılında Kırım Tatar halkının sürgün edilmesini hatırlıyoruz. Stalin, Kırım Tatar halkından sonra, Volga ve Ural bölgesindeki Tatarları da sürgün etmek istedi. Bizler bunu unutmadık. Çoğu halkın başına gelen bu korkunç faciayı hatırlıyoruz. Halkların sürgün edilmesi, Bolşevik rejiminin sürekli yaptığı bir şeydi. 1930-1950 yılları arasında 15 halk ve 40’tan fazla milliyet sürgün edildi. Yaklaşık 3,5 milyon insan vatanından çıkarıldı ve sürgüne maruz kaldı. Onların çoğu da sürgün sırasında hayatını kaybetti.” ifadeleri kullanıldı.

“PUTİN, STALİN’İN YAPTIKLARINI DEVAM ETTİRİYOR”

Çağrı metninde, bugün de Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, baskıların devam ettiği vurgulanarak, “Günümüzde Putin, Stalin’in yaptıklarına devam ediyor. Cinayetler, işkenceler, insanların kaçırmak, gazetecilere zulüm uygulanması… İnsan hakları aktivistleri, Kırım Tatar ve Ukrain aktivistlere karşı baskılar, uydurma ceza davaları, yasa dışı aramalar, dini özgürlüklerin kısıtlanması, yarımadanın yasa dışı askerileştirilmesi, muhalefetle mücadele… Tüm bunlar Kırım’da yaşamın bir parçası oldu.” denildi.

“KIYİV’DE SOYKIRIM KURBANLARI İÇİN ANIT DİKİLMESİNİ TEKLİF EDİYORUZ”

Bağımsız Tataristan’ın temsilcileri, Kıyiv’de, Sovyet rejiminin tüm kurbanlarının hatırasına anıt dikilmesini teklif etti. Çağrı metninde, “Kırım Tatar Sürgününün 76. yıl dönümü dolayısıyla, Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) tarafından gerçekleştirilen sürgün ve açlık kurbanlarının anısına bir anıt dikilmesini teklif ediyoruz. Kıyiv’deki bu anıt, baskı yıllarında hayatını kaybeden ve kaybolan insanları hatırlatırken, Moskova’nın tüm sömürgeleştirilmiş halklarını birleştirir.” değerlendirmesi yapıldı.

Yapılan çağrı metni; Bağımsız Tataristan’ın Sürgün hükumeti Başbakan Yardımcısı Rafis Kaşapov, Bağımsız Tataristan’ın Sürgün hükumeti Başbakan Yardımcısı Nafis Kaşapov, araştırmacı-yazar Roza Kurban, Özgür İdil Ural hareketi temsilcisi Kamil Sukayev, “Turan” Avustralya Tatarları Derneği Başkanı İrek Garif tarafından imzalandı.

 

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

 

KAYNAK : https://qha.com.tr/haberler/kirim-tatar-surgununun-76-yil-donumunde-kazan-tatarlarindan-anlamli-cagri/203095/

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500